Read the passage carefully and choose the correct answer. SON DOONG CAVE Located in the limestone mountains of Phong Nha - Ke Bang National Park, Son Doong Caves was first found in 1991 by Ho Khanh, a local man. In 2009, the cave was explored and published by a group of scientists from British Cave Research Association. Son Doong Cave was formed from 2 to 5 million years ago, when the river flowed through the limestone mountain area and was buried. The water eroded limestone and created an underground tunnel. In soft limestone areas, the collapse of tunnel ceiling formed large holes which became giant domes afterward. The cave is about 200m high, 200m wide and at least 8.5 km long. Especially, Son Doong consists of two entrances, which is unique among explored caves in Phong Nha ~ Ke Bang National Park. Exploring the cave,  visitors were surprised with spectacular scenery of numerous stalactites of which some giant stalagmites are more than 70 metres high. Deep inside the cave exists a grandiose tropical jungle called “Garden of Eden” by the explorers. The jungle is home to diversified system of fauna and flora. Besides, the cave possesses a 2.5-kilometre underground river. Not far from the “Garden of Eden” lies an enormous “pearl collection” consisting of tens of thousands of small stone pieces in dry ponds, contributing to magnificent beauty of the cave. Một số từ vựng: - explore (v): khám phá - flow (v): chảy - erode (v): làm xói mòn - collapse (n): sự sụp đổ - entrance (n): lối vào - diversified system of fauna and flora: hệ thống động thực vật đa dạng và phong phú

Read the passage carefully and choose the correct answer.

SON DOONG CAVE

Located in the limestone mountains of Phong Nha - Ke Bang National Park, Son Doong Caves was first found in 1991 by Ho Khanh, a local man. In 2009, the cave was explored and published by a group of scientists from British Cave Research Association. Son Doong Cave was formed from 2 to 5 million years ago, when the river flowed through the limestone mountain area and was buried. The water eroded limestone and created an underground tunnel. In soft limestone areas, the collapse of tunnel ceiling formed large holes which became giant domes afterward. The cave is about 200m high, 200m wide and at least 8.5 km long. Especially, Son Doong consists of two entrances, which is unique among explored caves in Phong Nha ~ Ke Bang National Park. Exploring the cave,  visitors were surprised with spectacular scenery of numerous stalactites of which some giant stalagmites are more than 70 metres high. Deep inside the cave exists a grandiose tropical jungle called “Garden of Eden” by the explorers. The jungle is home to diversified system of fauna and flora. Besides, the cave possesses a 2.5-kilometre underground river. Not far from the “Garden of Eden” lies an enormous “pearl collection” consisting of tens of thousands of small stone pieces in dry ponds, contributing to magnificent beauty of the cave.

Một số từ vựng:

- explore (v): khám phá

- flow (v): chảy

- erode (v): làm xói mòn

- collapse (n): sự sụp đổ

- entrance (n): lối vào

- diversified system of fauna and flora: hệ thống động thực vật đa dạng và phong phú


Câu 65146 Nhận biết

The reason why Son Doong Cave was formed is that ____.


Đáp án đúng: b

Phương pháp giải

Thông tin: Son Doong Cave was formed from 2 to 5 million years ago, when the river flowed through the limestone mountain area and was buried.

Xem lời giải


Câu 65145 Thông hiểu

The most important feature of “Garden of Eden” is _______


Đáp án đúng: b

Phương pháp giải

Thông tin: Deep inside the cave exists a grandiose tropical jungle called “Garden of Eden” by the explorers. The jungle is home to diversified system of fauna and flora.

Xem lời giải


Câu 65144 Vận dụng

We can infer from the passage that ________.


Đáp án đúng: d

Phương pháp giải

Chúng ta có thể suy ra từ đoạn văn rằng_______

A. đường hầm và mái vòm khổng lồ được hình thành cùng một lúc

B. bộ sưu tập ngọc trai chứa rất nhiều đá quý

C. Vườn Eden nằm trong dòng sông ngầm

D. chúng ta có thể sống trong hang với không khí và nước

Xem lời giải


Câu 65143 Vận dụng

All of the following are the wonderful features of Son Doong Cave EXCEPT ________


Đáp án đúng: a

Phương pháp giải

Thông tin: Besides, the cave possesses a 2.5-kilometre underground river.

Xem lời giải


Câu 65142 Thông hiểu

The feature that makes it different from other caves in Phong Nha - Ke Bang National Park is _______.


Đáp án đúng: c

Phương pháp giải

Thông tin: Especially, Son Doong consists of two entrances, which is unique among explored caves in Phong Nha ~ Ke Bang National Park.

Xem lời giải

Bài tập có liên quan

>> Học trực tuyến lớp 9 và luyện vào lớp 10 tại Tuyensinh247.com. , Cam kết giúp học sinh lớp 9 học tốt, hoàn trả học phí nếu học không hiệu quả.

Read the passage carefully and choose the correct answer.

SON DOONG CAVE

Located in the limestone mountains of Phong Nha - Ke Bang National Park, Son Doong Caves was first found in 1991 by Ho Khanh, a local man. In 2009, the cave was explored and published by a group of scientists from British Cave Research Association. Son Doong Cave was formed from 2 to 5 million years ago, when the river flowed through the limestone mountain area and was buried. The water eroded limestone and created an underground tunnel. In soft limestone areas, the collapse of tunnel ceiling formed large holes which became giant domes afterward. The cave is about 200m high, 200m wide and at least 8.5 km long. Especially, Son Doong consists of two entrances, which is unique among explored caves in Phong Nha ~ Ke Bang National Park. Exploring the cave,  visitors were surprised with spectacular scenery of numerous stalactites of which some giant stalagmites are more than 70 metres high. Deep inside the cave exists a grandiose tropical jungle called “Garden of Eden” by the explorers. The jungle is home to diversified system of fauna and flora. Besides, the cave possesses a 2.5-kilometre underground river. Not far from the “Garden of Eden” lies an enormous “pearl collection” consisting of tens of thousands of small stone pieces in dry ponds, contributing to magnificent beauty of the cave.

Một số từ vựng:

- explore (v): khám phá

- flow (v): chảy

- erode (v): làm xói mòn

- collapse (n): sự sụp đổ

- entrance (n): lối vào

- diversified system of fauna and flora: hệ thống động thực vật đa dạng và phong phú